Yükleniyor...
Güzelliklerle dolu olan Antalya ilimizin Serik ilçesinde yer alan Aspendos Tiyatrosu, ziyaretçilerin bol olduğu turistik mekandır.
Köprüçay’ın dağlık bölgesinde M.Ö 10. Yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. İlk başlarda tiyatro olarak düşülmemiş olup M.S 2. Yüzyılda Romalılar tarafından tiyatro şeklinde inşa edilip gerisinde bu antik ve zengin yapıyı bizlere bırakmışlardır.
En ince ayrıntısı ile Roma mimarisini temsil eden Aspendos Tapınağı, o dönemde bile zevkin zirvesinde yer almaktaymış. Yamacın üzerine yapılan kenarları ve orta bölümünün düz kemerler üzerine kurulması simetri bakımından az rastlanmış güzelliği temsil etmektedir. Uzun zamanlar geçiren antik kent onarılmaya muhtaç hale geldiği için bazı bölgeleri tekrardan düzenlenmiştir. Oturmak için yapılan mermer kaplamalar günümüze kadar tüm benliğini koruduğu için olduğu haliyle kalmıştır. Çok katlı ve yatay şekilde uzanan sahne şekli tüm izleyenlerin zorlanmadan görebilmesi için ince düşünülerek yapılmıştır. 5 tane büyük kapısı ve sayısının net olmadığı küçük kapıları ile oldukça fazla sahip olan Aspendos Tiyatrosu, günümüzün en merak edilen yerleri arasında ilk sıralardadır.
BU ZAMAN GELMİŞ EN ETKİLEYİCİ YAPI
Kusursuz olmasının yanı sıra her detay düşünülerek yapılmış ve bu zamana da bu şekilde gelmiş olması değerine değer katıyor Aspendos Tapınağının. Yaz dönemlerinde burada çeşitli festivaller, eğlenceler ve konserler verilmektedir. Bu kadar büyük olmasına rağmen orkestranın sesi en üst kısmına iletebilmektedir. Bu kadar güzel ve özel yapıyı herkes görmek ister ama hikayesini dinleyip görmek istemek ayrıcalıktır.
KENDİSİ GİBİ ETKİLİ HİKAYESİ
Aspendos Tiyatrosunun asıl yapılış amacı ve hikayesi oraya ziyaret için giden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini oldukça çekiyor. Aspendos kralının evlenme yaşına gelen kızını güvenebileceği birisine vermek için bir seslenişte bulunur. Kral kızını halk için en faydalı işi kim yaparsa ona vereceğini herkese duyurur. Herkes bir şeyler yapmak için çaba sarf ederken, faydalı iş diye nitelendirebileceği iki tane kişiyi seçmiştir. Birisi uzak yerlerden getirilen su kemerleridir. Diğeri ise Aspendos Tiyatrosudur. Kral uzak diyarlardan getirilen su kemerlerini seçecekken kızı babasına Aspendos Tiyatrosunu bir daha incelemesini arz eder. Babası kabul edip tiyatroya gittiğinde orada Zenon’un bir şarkı mırıldadığını ve tüm sesin her yere eşit şekilde yayılarak o mükemmel ahengi fark edip orada kızını Aspendos kurucusuna verir.
VARLIĞINI HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEDİ
Antik kent varlığını Selçuklu döneminde de sürdürdü. O dönemde de sonradan Selçuklu eserlerini barındıran işlemeli kapılar ve çevresinde z şeklinde sıvı kaplaması farklı hava katmış ve değerine değer katmıştır. Selçuklu Devleti zamanında sultanların kervansaray yaptıkları ve konakladıkları sahne bölümü de günümüze kadar gelmiştir. 1930 yılında Aspendos Kentini Mustafa Kemal Atatürk gezmiş ve iç restorasyonu için talimat vermiştir.
PAYLAŞILAMAYAN DEĞERLİ KAYNAKLAR
Antalya iline çok değerli yapı bırakan Zenon, ele geçirmeye çalışanlarla sürekli mücadele halinde olmuştur. Yeri bakımından değerli kaynaklara yakın olması burayı daha cazibeli hale getirmiştir. Her milletin burayı elde etme çabası ne yazık ki boşa çıkmıştır. İki sıradan oluşması ve etkinliklerde 20.000 kişiyi ağırlaması Akdeniz’in başyapıtı olarak adlandırılmasını sağlamıştır.
NASIL GİDEBİLİRİZ?
Karayolu üzerinden Antalya merkezine 40 km uzaklıktaki yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Eğer arabanız yok ise çeşitli tur şirketleri haftanın bazı günleri turlar düzenlemektedir. Uçakla ulaşım sağlayanlar içinde havalimanından sonra yine turlar yardımı ile ünlü başyapıtı ziyarette bulunabilirsiniz.
MUHTEŞEM YERE GELMEDEN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER
Aspendos Tiyatrosuna girmek için giriş ücreti olarak kişi başı 42 TL ödemeniz gerekecektir. Verdiğiniz ücrete kesinlikle değecek bir güzellik sizi bekliyor unutmayın.
Mevsimlere göre ziyaret saatleri değişmektedir.
Yaz mevsiminde 08:00’da açılıp 19:00’da kapatılmaktadır.
Kış mevsiminde ise 08:00’da açılıp 17:00’da kapatılmaktadır.
OKUDUKTAN SONRA CANLI GÖRMENİN TADI
Elimden geldiği kadar sizlere Aspendos Tiyatrosunun tarihini, hikayesini, ulaşımını ve mimari özelliklerini anlatmaya çalıştım. Bu yazımı okuduktan sonra tam kapsamlı bilgilere ulaşacağınızı düşünüyorum. Gittiğiniz zaman fotoğraflardan daha güzel ve etkileneceğiniz bir atmosfer olduğunu göreceksiniz. Mutlaka gidilip görülmesi gereken yer olduğunu düşünüyorum sizde benimle aynı fikirdeyseniz eğer mutlaka gidip o anları birde orda yaşayın. Hoşçakalın.