Yükleniyor...



INDEKS





YEŞİL VE MAVİNİN BULUŞTUĞU EŞSİZ GÜZELLİK: SUĞLA GÖLÜ

Doğal güzelliğini, eşsiz kokusunu daha ulaşmadan hissedeceğiniz Suğla Gölü’nde bambaşka bir tecrübe ve hafızanızdan kolay kolay silinmeyecek muhteşem hatıralar sizleri bekliyor. Çok sayıda kuş türünün yaşadığı ve masmavi gökyüzü ile suyun tarifsiz uyumu sizi çok farklı dünyalara götürecek. Kuşların suyun üzerinde muhteşem süzülüşünü izlerken yakalamaya çalışacağınız pozlar sizi biraz yoracak şimdiden hazırlıklı olun.

​

DOĞANIN BESTESİ: SARIVELİLER

Doğa, adeta bir şehir olmuş satır satır dizelere sığmaz olmuş. Hangi köşesinden tutarsanız tutun, o muhteşem doğa alır sizi yemyeşil dağların bağrına, yaylaların buram buran güzellik kokan yamaçlarına atıverir. Kendinizi büyükşehirlerin grimsi dünyasından bir anda pastel cennetinde bulursunuz bu diyarda. Sımsıcak yürekli insanların mesken tuttuğu, Sarıveliler’i siz değerli okurlarımızın beğenisine sunmak amacıyla çıktık yolumuza. Acaba bu yolculuğumuzda bizleri neler bekliyor? Bakalım görelim, en az bizde sizin kadar heyecanlı ve merak içerisindeyiz. İyi okumalar…


KARAMAN İL MERKEZİNE YAKLAŞIK 215KM

Bakir muhteşem bir güzelliğin mesken tuttuğu Sarıveliler, Karaman il merkezine yaklaşık 215 km mesafede bulunuyor. Münferit aracınız ile yaklaşık 3.5 saatte ulaşabileceğiniz Sarıveliler’e her gün programlı olarak sefer düzenleyen belediye araçları ile de gelebilirsiniz. Biraz uzun ama harikulade doğal güzelliklerin sizlere eşlik edeceği sıra dışı bir yolculuğa şimdiden hazır olun.

YEŞİLİN TONLARI SARIVELİLER’DE

Yeşil bitki örtüsünün hakim olduğu bu şirin ilçemiz, Sarıveliler, gördüğümüz ilk andan itibaren gönüllerimizi fetheder. Öyle ki Sarıveliler, konum olarak bulunduğu ovası, havası, tertemiz yeşilliği, dağlık alanları ile adeta rüyadaymışçasına hiç uyanmak istemediğimiz bir yer hissini bizlere verir.

SARIVELİLER’İN KADİM TARİHİ

Doğanın koynunda saklı güzellik Sarıveliler’in daha önceki isminin Başdere olduğu bilinmektedir. Çünkü Sarıveliler, ilk olarak Başdere adıyla bilinen vadiye yerleşen Türkmen oymakları tarafından kurulmuştur. Bununla birlikte bir tepede Bizans dönemine ait yerleşim yerleri de bulunmaktadır. Başdere’nin günümüzdeki Sarıveliler’in yerleşim yeri olması ile ilgisi bulunmamaktadır. Sarıveliler, 27 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olmuş fakat 30 Ağustos 1991’de ilçe kaymakamının göreve başlaması ile ilçe statüsünü resmi olarak  kazanmıştır.


GİZEMLİ KAYA! : GÖKTEPE KÖRİSTAN(ÖREN YERİ)

Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe Kasabası’nın yaklaşık 5 km’lik güneybatı tarafında klasik devirlere ait bir yerleşim alanı ve kaya mezarlığı bulunuyor. Burada bulunan mezarlar, genellikle kaya yüzeyleri düzeltildikten sonra kireçtaşı içine oda biçiminde oyulmuştur. Mezarların giriş yerleri genellikle üçgen şekillidir. Bazı mezarlıkların ön yüzeylerinde, mezar sahiplerinin kabartma görselleri yapılmıştır. Bazı mezarların üçgen yüzeylerinin içerisinde, Medusa (Yunan Mitolojisinde saçları yılanlarla örülü, korkunç görünümde olan kız kardeşlerden biri) başı ve aslan figürleri şekillenmiştir. Mezar girişleri, sağlı sollu yarım yarım sütunlar ve yuvarlak şekilde sütunlarla dekore edilmiştir. Bazı şekillerin üzerinde kitabesi bulunmaktadır. Birkaç mezar, kaya yüzeyi kare form halinde düzeltildikten sonra basık kemer görünümünde 1 m kadar bir derinlikte tekrar düzenlenmiş ve kare şeklinde basamaklar halinde giriş yapılmıştır.

HACI SALİH CAMİİ

Hacı Salih Camii, 1055 yılında Sarıveliler’e kazandırılmış muhteşem bir eserdir. Çok köklü ve kadim bir geçmişi olan cami, günümüze kadar ne mutlu ki gelebilmiş. Restorasyon ihtiyacı hasıl olan caminin tekrar kullanılabilir, ibadete açık hale gelmesi 2013 yılında Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiş ve halkın kullanımına açılmıştır. Müslümanlar için önemli ibadet merkezleri olan camiler, eski yeni ayırt edilmeksizin ihtişamlı yapılardır. Eski yapılarımız da birer kültür hazinelerimizdir. Bu tür eski yapıların onarılıp tekrar faaliyete geçirilmesi önemlidir.

TOROS DAĞLARI’NDAN GELEN LEZZET!

Can Anadolu’muzun kiraz yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden biri olan Sarıveliler’de halkın büyük bir kesimi geçimini bu ticaretten elde ettiği gelir ile sağlıyor. Toros Dağları’nın eteklerinde yetişen bu muhteşem organik lezzet, her sene yapılan geleneksel ‘Karacaoğlan Kiraz Bal ve Sıla Şenliği’ sayesinde 7’den 70’e herkese damaklara destan lezzetini ve sıra dışı güzelliğini tekrar tekrar hatırlatmaktadır. Sarıveliler’e festival vesilesiyle diğer il ve ilçelerden akın akın gelen ziyaretçiler, muhteşem damak tatları eşliğinde doğa ile başbaşa harika bir üç gün geçirmektedir.

TABİATIN VERDİĞİ HUZUR: SARIVELİLER !

Sarıveliler ilçesinin yüksek kesimlerindeki karasal iklim yapısına rağmen, Orta Toros Dağları’nın Göksu ve kolları tarafından derin bir şekilde yarıldığı vadi tabanlarında, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklim özellikleri de görülmektedir. Yağış genellikle kış ve ilkbahar aylarında yağmur ve kar şeklindedir.

MEDUSA BAŞLARI

Medusa başlarını, Sarıveliler’de Roma döneminden kalan kaya mezarları arasında görebiliriz. Rivayete göre bu mezarların, kral ve kraliçeye ait olduğu söylenmektedir. Mezarları koruduğuna inanılan Medusa başı ve aslan figürleri bölgede dikkat çekmektedir. Bu tarihi görkemli yapılar, Sarıveliler’in Can Anadolu’muzun kadim medeniyetlerine sunduğu en önemli kültür hazinelerinin başında geliyor.

HER DERDE DEVA SARIKANTARON!

Yaraları iyileştirmede en iyi ilaçlardan biri olan sarı kantoron, cilt bakım ürünleri içerisinde de oldukça sık kullanılan bir kozmetik üründür. Ruh ve sinir hastalıkları gibi daha birçok sağlık sorununa iyi gelen bu şifalı bitkinin Sarıveliler’de yetişmesi, halkın önemli gelir kaynaklarından biri olmasına vesile olmuş.

KIŞINVAZGEÇİLMEZ KAYAK SPORUNU BİRDE SARIVELİLER’DE DENEYİMLEYİN!

Yoğun kar yağışı alan Sarıveliler’de geçtiğimiz yıllarda bir kayak şenliği düzenlendi. Artık her yıl geleneksel bir organizasyon haline gelen kayak şenliği, Sarıveliler Belediyesi’nin organizasyonunda düzenleniyor. Hem gözlerin, hem de gönüllerin bayram ettiği kayak şenliğinde halka mangalda sucuk ekmek ikram ediliyor. Böylece Sarıveliler’de damaklarında bayram ettiği harikulade bir gün yaşanıyor.

KARACAOĞLAN KİRAZ ŞENLİĞİ!

Evet yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere Karaman’ın şirin ilçesi Sarıveliler’de özellikle yaz aylarında tükettiğimiz lezzetli mi lezzetli kirazlar yetişiyor. Dahası can kirazlardan elde edilen gelir ciddi oranda halkın geçimini sağlıyor. Her sene düzenlenen kiraz şenlikleri sayesinde Sarıveliler’in tanıtımı ve muhteşem doğal ve organik güzellikleri için farkındalık sağlanmış oluyor. Bununla birlikte baş rollerini Taylan Güner ve Pelin Ermiş’in oynadığı sinema filmi ‘Kiraz Mevsimi’nin çekimlerinin bir kısmının da Sarıveliler’de gerçekleştirildiğini söylemeden geçmeyelim.

ÇAY KEYFİNİ BAŞKA YERDE ARAMA!

Türk milleti olarakçaya verdiğimiz önemi, resmi tüketim oranları doğruluyor. Özellikle Karadeniz Bölgemizdeyetişen çay bitkisini, kahvaltıda, öğle yemeğinde, akşam yemeğinde, iştoplantısında, yolda kısacası günün her anında tüketen bir toplumuz. Gelingörün ki Sarıveliler’de çayın tadı bir başka çıkıyor. Beyaz güzellik karındayağması ile evinden çıkmayan halk, eşsiz güzel manzaraya karşı çayınıyudumlayarak adeta anın tadını çıkarıyor.

Evet değerli dostlar, muhteşem bir gezimizin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ülkemizin o kadar çok gezilmesi, görülmesi, tanınması gereken mekanları var ki, hangi birini yazacağız, anlatacağız inanın karar vermekte çok zorlanıyoruz. Ama şunu da belirtmeden geçmeyelim ki tüm bu güzellikleri yerinde yaşamanın tarifi imkansız. Sarıveliler, İç Anadolu Bölgemizde yer alan Türk dilinin başkenti Karaman’a bağlı küçük şirin bir ilçemiz. Halkının sıcacık misafirperverliği, tebessümü bu topraklara gelmeye değer kılıyor. Gezimiz boyunca bana eşlik eden dostum Mustafa Hilmi TÜRKER’e de teşekkürlerimi sunuyorum. Güzelliklerle dolu, tarih ile dolu, eşsiz sanat eserleri ile dolu bir başka şehrimizde buluşmak ümidiyle sevgiyle, huzurla, en önemlisi hep Dr. Murat Ak Seyahat’le kalın, hoşçakalın.

Youtube Kanalımız: https://www.youtube.com/channel/UCJ6rBjtwKL1qiuAph_BMU8g

Facebook Sayfamız:  https://www.facebook.com/muratakseyahatt/

Facebook Grubumuz: https://www.facebook.com/groups/1379770878706637/

Instagram Sayfamız: https://www.instagram.com/gezgindocent/

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)